Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.12.2017 10:42 - Бъдни вечер в Полша- с какво се различава от нас?
Автор: mikolaj Категория: Туризъм   
Прочетен: 3367 Коментари: 1 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Живеейки извън България за дълго, човек започва да осъзнава някои характерни за нас явления. Толкова много сме свикнали с нашите си Бъдни вечер и Коледа, че не разбираме на какво се основават тези традиции в българския дом. Много от нас вече са били някъде в Западна Европа за Коледа или малко преди/след нея. на Запад коледната украса се появява още в края на ноември, а самата украса е разкошна, доста по-богата от нашата.  Има коледни базари, на които човек може да купи нещо сладко, няккаъв сувенир, или да пийне определен тип алкохол (в Северна Европа това е греяно вино). У нас тази атмосфера я няма, или поне доскоро я нямаше. Защо?

Ще потърся отговора в начина, по който празнуват поляците. Макар и славянска, полската култура се основава на католицизма, и според мен тук се крие главната разлика. Защо?

На Бъдни вечер в Полша има много повече от нашите ястия. По принцип те трябва да са 12.

image

(на снимката: долу вляво и вдясно имаме баршч; между двете чинии виждате "оплатки"; след тях са пиерогите; след това започва рибата)


Има баршч с "ушички", пиероги, сельодка (направена по 2 различни начина), пържен шаран, салата, подобна на т.нар. "руска", но без месо, варени картофи, и още няколко ястия (това също зависи от района). Има риба, защото според католицизма, рибата не е месо. Целият 23 декември е посветен на готвене. На 24-ти се готви рибата. Сяда се на отрупаната маса в късния следобед, когато току-що се е стъмнило (около 16 ч.), пред отрупаната коледна елха. Всеки раздава на всеки т.нар. оплатка (нещо като малка вафличка) и му пожелава нещо. След това се сяда и се хапва по малко. Няма я обаче атмосферата на строг пост, като у нас. В такава вечер осъзнаваш колко различни са двете традиции- не само българска и полска, но католическа и православна. Католическата традиция позволява повече разкош, повече удоволствия от нашата. Не е случайно това, че тази вечер се раздават и подаръци. За нас това би било странно, защото Христос още не се е родил, а постът още... не е свършил. на всичкото отгоре поляците раздават подаръци на децата на 6 декември, така че, защо пък не изчакат малко? Но самите деца са доста щастливи ;)

На самата Коледа вече се добавят киелбаси (наденички) и се прави бигос (зеле с месо). Хапва се и шунка. Но моите впечатления са, че разликата между тези два дни не е толкова голяма, колкото у нас. Това се дължи именно на по-строгия пост, който спазваме на Бъдни вечер.

Тези впечатления са интересни, защото ми помагат да разбера защо у нас Бъдни вечер винаги е така скромен. Има чужденци, които не разбират това (например, че няма риба), и е добре това да им се обясни. Струва ми се и че опитите да въведем католически традиции (като коледният базар в София) са наивни, защото това е съвсем различна традиция. 



Гласувай:
5



Следващ постинг
Предишен постинг

1. germantiger - ...
28.12.2017 10:46
Както знаем някои РУСКАТА САЛАТА Е ВСЪЩНОСТ ФРЕНСКА САЛАТА "ОЛИВИЕ" :)

Беше ми любопитно да прочета някои неща за иначе ревностните католици - поляците.

Бигоса ми допада :)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mikolaj
Категория: Туризъм
Прочетен: 385156
Постинги: 67
Коментари: 153
Гласове: 314
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930