Полша е дала козунака на света

Полша е дала козунака на света | StandartNews.com

Фигурка от захар и воден бой са задължителни за Великден у дома

В България най-много харесвам "Сирене по шопски", казва посланик Кшищоф

Н.пр. Кшищоф Краевски е посланик на Полша у нас. Дипломатическото представителство на Варшава е едно от 20-те посолства, които участват в кампанията "България посреща вкусовете на света". Ястия от различните държави, както и традиционни български гозби ще бъдат представени в 8 града в рамките кулинарен фест, който започва от 12 май. Посланик Краевски разкри пред "Стандарт" кои са любимите му български рецепти и какви са традициите в Полша на Великден, който католиците празнуват утре.

- Ваше превъзходителство, да познава човек една страна, означава да е опитал и нейната национална кухня. Вие със сигурност сте го направили. Какви са впечатленията Ви?

- Тъй като от години аз и семейството ми сме близко свързани с България - преди да стана посланик, бях и генерален консул на Полша във Варна, много добре познавам българската кухня. Мисля, че вашите гозби са едни от най-вкусните, които съм опитвал. Искам да ви кажа, че това не е само мое мнение, но и мнението на всички мои полски приятели, които са посещавали България. Между другото тази кулинарна любов е взаимна. Познавам много българи, които са били в Полша и се изказват доста ласкаво за нашата национална кухня, въпреки че тя е доста по-различна от българската.

- Лично на Вас и Вашето семейство харесват ли Ви българските гозби? Имате ли любимо наше ястие?

- Българската кухня е толкова богата, че не ми е лесно да посоча едно конкретно ястие. Много обичам вашите салати: шопска и овчарска. Често си похапвам и скара: кюфтета и кебапчета с пържени картофи, задължително поръсени със сирене. Съпругата ми пък много харесва чушки бюрек и мусака. Но може би най-любимото ястие на цялото семейство е сирене по шопски.

- Доближава ли се по нещо българската кухня до кухнята на вашия народ?

- Мисля, че двете кухни са доста различни. Предполагам, че това се дължи както на географското положение на Полша и България, така и на различните исторически обстоятелства, при които се формират кулинарните традиции в нашите страни. Бих казал, че българската кухня е по-лека, с повече зеленчуци и печено месо, а в полската се срещат по-често сметаната, картофите, варивата. Въпреки това могат да се намерят сходства. Например сармите с кайма са много популярни и в Полша, въпреки че за разлика от българите ги приготвяме само от зелеви листа. Поляците много обичат и шкембе чорба, която при нас се приготвя със зеленчуков бульон, а не с мляко, както го правите в България. Готвим и пълнени чушки.

- Кои са типичните ястия във Вашата държава?

- Полската кухня е много разнообразна, което до голяма степен е свързано с историята на нашата страна. През вековете границите на Полша са се променяли многократно, а в полската държава са съжителствали много народи и етноси. Затова в кухнята ни могат да се открият еврейски, руски, германски, татарски и много други влияния, които се съчетават с местните кулинарни традиции. Едно от най-типичните ястия е бигосът - обилно полята с червено вино капама с кисело зеле, горски гъби, сушени сливи, различи меса и колбаси. Много типични за нашата кухня са пирогите - варени тестени изделия с различна плънка от кайма, зеле и гъби или извара. Интересни са и полските супи: крупникът, който представлява зеленчуков бульон с ребърца и ечемичен булгур, както и баршч (борш) и журек, които се приготвят от закваска, съответно от цвекло и от ръжено брашно. Като гарнитура много често се ползва елдата, която се съчетава особено добре със зрази, т.е. месно руло с различни плънки, нарязано на филийки и поднасяно с гъст сос. Една от визитките на полската кухня са и сладкишите, например мазурекът - ароматна комбинация от сладко тесто, различни видове ядки, сушени и свежи плодове и шоколадова глазура.

- Заседяват ли се дълго на масата вашите сънародници по време на хранене?

- Храненето е много важна част от социалния и семейния живот на поляците. И ние като българите смятаме, че любовта минава през стомаха и добрите отношения се създават на обща трапеза. Затова поляците, които са много общителни хора, обичат да се заседяват на масата със своите близки и приятели. Важно място в това отношение заемат семейните събирания по време на големи празници като Великден и Коледа, които продължават с часове. За жалост забързаното време, в което живеем, все по-често ни принуждава да се храним сами и набързо, едва ли не в движение, което ни лишава от много важна част от нашия социален живот.

- Какви са традициите за Великден в Полша? Как семейството Ви подготвя празничната трапеза?

- За нас, поляците, Великден е изключително важен религиозен и семеен празник. Празненствата започват седмица по-рано, когато честваме "Палмова неделя", позната в православната църква като Цветница. На този ден отиваме на църква с "палми" - стръкове от сушени цветя, клонки и други растения. В цялата страна започват религиозни тържества, а в малките градчета се провеждат състезания за най-висока палма. В събота преди Великден се украсяват яйцата - боядисват се или се покриват с различни мотиви с помощта на разтопен восък. След това яйцата, както и друга храна като хляб, хрян, колбаси и сладкиши, се слагат в кошница и се носят в църквата, където свещеникът ги освещава. По традиция, на самия Великден след сутрешната служба, цялото семейство се събира на трапезата. Поднасят се различни традиционни ястия, както и осветената храна. Обикновено преобладават домашните сладкиши, включително характерните за всички полски празници макови рула. На трапезата задължително присъства и "баранек"- направена от захар фигурка на агне в памет на Христовото възкресение. Задължителен елемент е и козунакът, който както с изненада научих наскоро, възниква в Полша и после се пренася в други страни, включително и в България. И така, на неделната трапеза семейството си раздава боядисаните яйца и си пожелава здраве и късмет. Но с това празникът не свършва. Понеделникът след Великден също е важен ден, известен като "шмингус-дингус". На този ден мъжете пръскат с вода жените. Това често прераства в истински "воден бой" с цели кофи вода, което пък превръща "шмингус-дингус" в забавна игра. Тази традиция се корени в древните езически вярвания, свързани със събуждащата се за живот природа.

- Kaк се представя полската хранително-вкусова промишленост в България?

- Полските хранителни продукти не само все по все по-често се появяват на рафтовете в магазините, но и се търсят от българските потребители. Това е резултат от доброто съчетание между високо качество на достъпна цена и широка палитра от предлагани стоки, внос от Полша - захарни изделия, мляко и млечни продукти, напитки, месо, консервирани храни, плодове и много други.

- Как се развиват търговските контакти между двете страни? В какви области би могло да се развива сътрудничеството между България и Полша в бъдеще.

- Икономическите отношенията между Полша и България са традиционно добри и постоянно се развиват. За това говори фактът, че през първите десет месеца на 2015 г. двустранната търговия се е увеличила с над 15%, достигайки 1,1 млрд. евро. Струва си да се отбележи, че за този период полският износ към България възлиза на 728 млн. евро. Това много добро постижение е резултат от изгодната оферта на полските фирми, чиито продукти стават все по-популярни в България, където превземат незаетите сегменти на пазара или изтласкват от него продукти, внасяни от други страни. Полша е изключително важен партньор в туризма. През 2015 г. България е била посетена от 260 хиляди полски туристи. Надяваме се, че тази година ще подобрим този рекорд. Но полско-българското сътрудничество не се изчерпва само с търговия. Все по-динамични са и политическите ни контакти. През миналата година посещения в България направиха полските министри на обраната и културата, както и заместник-председателят на Сейма, а президентът Росен Плевнелиев взе участие в тържествата в Гданск, посветени на 70-годишнината от края на Втората световна война. Полша изразява желание да споделя опита си, свързан с реформи в ключови сфери, както и с подготовката за председателството на ЕС. С България можем да си сътрудничим по-близо в рамките на международните организации, включително ООН и НАТО. Много перспективни са и двустранните контакти в сферата на отбраната. Предпоставка за това е подписаното през м.г. междуправителствено споразумение за сътрудничество в тази област.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай